Un nou guest-post, semnat Lucian Avădani.
Pe zi ce trece, Internetul devine din ce în ce mai rapid și mai accesibil pentru mulți pământeni care doresc să comunice, să găsească informații sau să-și găsească jumătatea. Dacă la începutul anului 2000 erau doar 360 milioane de oameni conectați, la sfârșitul lui 2012 peste 2.7 miliarde deschideau ferestrele Chrome, Firefox sau Internet Explorer. Este canalul de comunicare care a ajuns de la 0 la 50 de milioane de utilizatori în doar 4 ani, cea mai rapidă ascensiune dacă ne uităm la canalele media Radio/TV sau la telefon.
video_camera
Odată cu Internetul, s-au creat industrii paralele de miliarde de $, clonate fiind de multitudinea nevoilor umane care oscilează în piramida lui Maslow. Astfel, aproape fiecare industrie din offline, și-a găsit dublura în online, conturându-se printre altele comerțul electronic, rețelele sociale, publicitatea online, anunțurile online, sistemele de plăți șamd. Dintre acestea, rețelele sociale au probabil cel mai mare impact pentru că pot avea rolul de a creea o identitate online sau, în scopul declarativ majoritar al acestora, de a te ține conectat de cei din jurul tău. Însă, reversul utilizării acestora s-a declanșat în mod inevitabil.

Nevoie de atenție pe care unii o consideră necesară și pe care Social Media o poate susține, a început să atingă un subiect sensibil, anume viața privată. Asta se poate vedea din numărul camerelor de filmat care însoțesc smartphone-urile, camerele video instalate pe străzile multor orașe, informațiile care pot fi găsite pe internet la anumite căutari, ușurința cu care datele personale circulă, etc. Practic, poți să apari indirect și fără consimțământ în orice ipostază iar, odată plecate informațiile spre server, aceasta rămân acolo.
Dacă romanul 1984 al lui George Orwell părea că transpune cadre de neconceput, prezentul transparent confirmă reversul viziunii respective la un alt nivel. Astfel, în timp ce personajele lui Orwell erau supravegheate conștient și constant iar exprimarea era o crimă, cele din web 2.0 sunt supravegheate inconștient și aleatoriu, iar lipsa exprimării în online este de neconceput. Din acest context, activitatea pe un blog sau website personal se distinge ca fiind mult mai indicată decât cea prin profilele sociale, datorită aspectelor legate de natura informațiilor publicate și controlul asupra acestora.

Josh Harris, unul dintre pionierii internetului din anii ’90 anticipase viziunea orweliană și a pus la cale primele proiecte de tip Big Brother (Fratele cel Mare), ce au culminat cu We live in public. Concluzia?

Presiunile emoționale, neîncrederea permanentă sau emoțiile negative precum anxietatea și frica au închis proiectele respective. În realitate, oamenii nu sunt făcuți să trăiască în public iar, orice încercare de ieșire din acest context poate avea implicații adverse. Chiar Harris a experimentat acest lucru pe propria-i piele, demonstrând contextul și intrând ulterior într-un con de umbră. În contextul cel mai extins al consumatorului de online, se poate adăuga și scăderea productivității din cauza alocării inconștiente a timpului spre rețelele de socializare.

Cu toate acestea, societatea a evoluat spre expunerea vieții spre publicul digital sau, după cum scriitorul Walter Kirn numește: “o masă necontrolată de Mari Frați (Big Brothers) echipați cu dispozitive la care Orwell acum 60 de ani nici n-ar fi visat, ale căror telefoane inteligente, tablete și miliarde de alte dispozitive similare pun în mainile noastre mai multe instrumente de supraveghere și localizare decât întregul regim totalitar imaginat de Orwell în Romanul 1984 a avut la dispoziție.” Așadar, bula din Social Media începe să crească și, probabil se va desumfla cu un ecou răsunător. Iar recenta spirală declanșată a descreșterii numărului de utilizatori Facebook, poate fi un semnal că o nouă eră va începe în mai puțin de o decadă: Cea în care va fi cool să fii anonim în public.

Lucian Avădăni este Project Manager la uCoz, un constructor de site-uri, bloguri și forumuri gratuite în limba română cu peste 1 milion de utilizatori, ce încurajează consumatorii de Internet din România să-și micșoreze timpul petrecut pe rețelele sociale și să-și creeze un website gratuit din proprie inițiativă.