Ionuț Alexandru de la http://mystreet7.com ne scrie azi despre DouDouLinux – sistemul de operare al celor mici care are la bază platforma Linux.
Acest OS este special conceput pentru copii, începând cu vârsta de 2 ani. Țin să precizez că nu este singura distribuție Linux care este adresată copiilor, dar este cea mai potrivită pentru cei cu vârste fragede. De celelalte distribuții Linux probabil voi vorbi într-un articol viitor. Momentan mă voi concentra să scriu doar despre DouDouLinux.

doudou linux

Sistem de operare pentru copii

Scopul articolului este promovarea acestui sistem de operare gratuit, destinat copiilor. Nu am scris acest articol să fie citit de cei mici, ci să fie citit de vizitatorii acestui blog printre care pot fi și părinți. Probabil sunt multe persoane care ar fi interesate de un sistem de operare care poate fi folosit de copiii lor fără a avea nevoie de supraveghere. Un sistem de operare care să ofere sigurantă și în același timp să ajute la dezvoltarea abilităților intelectuale ale celor mici.

DouDouLinux oferă numeroase aplicații care rulează într-un mediu usor de folosit, asemănător cu cel al consolelor de jocuri. Copilul se poate juca fără nici o supraveghere, în timp ce poate deprinde o mulțime de cunoștiințe și abilități.

ads

Un lucru foarte interesant este acela că sistemul de operare poate rula direct de pe un CD sau un stick usb. Deci nu trebuie să vă faceți griji că nu aveți spațiu pe hard disk, sau că vă va modifica datele voastre din calculator. Puteți rula acestă distribuție pe orice calculator doriți, fie că este al vostru, al vecinului sau al bunicii :D. Îl puteți lua cu voi in vacanțe, il puteți împrumuta prietenilor, îi puteți face mii de copii și distribuii, etc. Sistemul de operare este disponibil in mai multe limbi, printre care și română.

Doudou Linux: interfata aplicatii
Doudou Linux: interfata aplicatii

Legat de siguranța oferită în momentul accesării internetului, nu trebuie să vă faceți nici o grija. DouDouLinux oferă un filtru de securitate care conține liste cu site-urile care pot fi accesate sau nu, care sunt destinate unui public larg sau din contră. De asemenea, filtrul verifică toate cuvintele și expresiile pentru a nu conține termeni mai puțin recomandați celor mici, blocând încărcarea paginii în cazul în care aceasta conține elemente dăunătoare.

Ținând cont că sistemul de operare este gratuit, acesta vă va scuti de cumpărarea a zeci de jocuri, console, etc.. care vor costa și foarte mulți bani, dar care se pot și strica. Copiii au la dispoziție jocuri de logică, jocuri de carți, jocuri tip arcade, jocuri 3D etc. Lista întreagă o puteți găsi aici. Acestea nu necesită calculator performant, merg perfect și pe cele mai vechi. Acest lucru este minunat în cazul în care aveți uitat prin debara vreun calculator mai vechi și de care v-ați gandit să scăpați într-o zi. Așa că i-ați găsit o întrebuințare.

Sunt zeci de motive pentru care trebuie să încercați această distribuție pentru copii. Cu toate acestea, puteți avea și unele îngrijorări precum: dependența copilului de calculator, izolarea acestuia și alte lucruri care sunt deprinse de pe vremea bunicilor. Nu uitați în ce secol și an trăim. Nu voi detalia acest aspect pentru că puteți afla toate motivele pentru care trebuie să încercați sistemul de operare și răspunsurile la îngrijorările voastre, aici. De asemenea, aveți la dispoziție și un blog care din păcate este doar în limba engleză și franceză, de unde puteți afla cele mai noi știri, imagini, clipuri video despre această distribuție.

Cu acordul lui Dan, autorul acestui blog, invit doritori și pe blogul personal la categoria Linux, unde veți putea găsi mai multe articole legate de această platformă de operare, în special despre Ubuntu, și tutoriale despre instalarea unei imagini iso pe stick usb.

P.S. autorul a scris de asemenea mai demult despre Ubuntu 12.