Guest-post semnat Cristian Stanciu, blogger la iTablete.com.

Tabletele ieftine sunt la mare căutare în România și nu numai. Drept dovadă stă succesul de care se bucură producători autohtoni că Serioux, E-Boda, Evolio sau Allview în ultimii ani, succes bazat pe produsele pe care le comercializaza la prețuri semnificativ mai mici decât producătorii cu brand recunoscut la nivel mondial. Dar când vine vorba de produse ieftine, fie ele de orice fel, de la încălțăminte până la televizoare, există o națiune care le poate produce pe toate, și nu oricum, ci mai ieftin decât oricine. Bănuiesc că toată lumea se gândește la chinezi deja, nu?

Ei bine, tabletele au încăput și ele pe mână prietenilor chinezi imediat după ce Apple a lansat iPad. Astfel, în China au apărut peste noapte zeci de producători de tablete, profitând de noile oportunități economice. Pentru utilizatorul nepretențios din lumea a treia tabletele chinezești sunt mană cerească. Chiar dacă performanțele și calitatea acestor produse nu prea se apropie de ce scot pe piață producătorii consacrați, prețul de achiziție mult mai mic este foarte atrăgător. Haideți să vedem câteva dintre opțiunile “€˜made în China”€™ disponibile pe piață și să le comparăm cu produse “românești” asemănătoare ca specificații.

Dropad A8I
Dropad A8I

Dropad A8I 7”

A8I de la Dropad este unul dintre cele mai ieftine modele chinești, având un preț de numai $40 ceea ce în lei ar înseamna fără alte taxe 130-140 de lei. Adică jumătate din prețul pe care îl plătim noi pentru cea mai ieftină tabletă produsă de Serioux – S700TAB sau ce mai ieftină tabletă de la Horizon, respectiv H710.
Ca și specificații tehnice Dropad A8I vs. Horizon H710 arată cam așa:

Dropad versus Horizon

Astfel, A8I are o configurația hardware minimală care nu este cu mult mai jos decât modelel românești pe care le-am amintit anterior. Singura diferență notabilă este versiunea de Android 2.3 față de cel puțin 4.0 care este instalat pe orice tabletă românească oricât de ieftină ar fi aceasta. Se remarcă totuși alimentarea cu baterie de 4000 mAh, ceea ce sună foarte bine având în vedere consumul redus de energie pe care îl au componentele tabletei.
Haideți să trecem la categoria 8”.

V800G
V800G

V800G 8”

Modelul V800G cu display de 8” se comercializează la un preț de $60 ceea ce se traduce în aproximativ 200 de RON. Iarăși, cu mult mai puțin decât cel mai ieftin model românesc de 8” -€“ Serioux GoTab S800 a€“ care are un preț de 370 RON. Specificațiile tehnice sunt după cum urmează:

V800G vs Serioux

În ciuda prețului mult mai mic, se remarcă faptul că tableta “€˜made in China”€™ este dotată ceva mai bine decât modelul românesc, bucurându-se de 1GB memorie RAM față de doar 512MB cât are GoTab S800.

Q29A
Q29A

Q29A 9”

La categoria 9” întâlnim un model interesant la un preț de $73. Cel mai ieftin model de la noi care va fi folosit pentru comparație este nJoy Asura 9, care costă aproximativ 650 de RON.

Q29A versus Asura

Modelul Q29A, chiar dacă este mult mai ieftin decât un model de 9” de la noi, are o configurație hardware foarte slabă care nu merită banii. În tabelul de mai sus se observă clar diferențele dintre cele modele.

Koyopc MR31
Koyopc MR31

Koyopc MR31 10”

În ultima categorie, cea a tabletelor de 10”, am inclus modelul MR31 de la Koyopc și Serioux S101TAB. MR31 are un preț de $89 în timp ce S101TAB costă 470 de RON.

Koyopc MR31 versus Serioux

De data aceasta modelul chinezesc este superior celui românesc din punct de vedere tehnic. Se remarcă în special procesorul cu două nuclee și 1,6 GHz și bateria de 8000 mă care trebuie să alimenteze acest procesor. Un plus al modelului românesc ar fi hușa și tastatură incluse în preț.

Concluzii

Observăm diferențele de preț semnificative între modelele noastre și cele ale chinezilor, în favoarea acestora din urmă. Ca și performanțe întâlnim modele asemănătoare cu cele de pe piața din România, cu mici diferențe. Acum probabil că se pune întrebarea dacă merită să cumpărăm un model chinezesc. Ei bine, eu nu am stat și am pus în balanța agrumente pro și contra, concluzia o trageți voi.

Pro:
– Prețul de achiziție

Contra:

– Costuri de livrare

– Nu poți testa tableta înainte de achiziție

– Costuri de retur în caz de probleme

Așteptăm cu interes comentariile voastre. Ați cumpărat o tabletă chinezească? Spuneți-ne și nouă impresiile voastre despre ea mai jos.

iTablete.com își propune să devină cea mai bună resursă de informații legate de tabletele ieftine de pe piața românească. Ne puteti urmari și pe Facebook.