Am testat Motorola Moto Edge 60 Pro, un model care țintește spre zona flagship, dar are unele limitări care îl trag înapoi. Toată seria Edge pare să aibă o problemă de autonomie, dar acest model este un caz cu totul aparte. Este primul care vine cu o baterie uriașă de 6.000 mAh. Cu toate acestea, autonomia este modestă, sub modelele cu bateria de 4.500 mAh. Procesorul este de tip flagship, cu specificații excelente, dar performanțele obținute în teste sunt de nivel mediu. Camera principală este bună, dar ceilalți senzori mai slab îl trag înapoi. Este poziționat și la un nivel destul de mare de preț. Per total devine greu de recomandat.
Sumarul articolului:
Pro și contra Moto Edge 60 Pro
Avantaje:
- design bun, materiale premium, ecran cu margini curbate;
- performanțe hardware bune;
- camere foto bune;
- rezistă la apă/praf;
Dezavantaje:
- autonomia este mult sub așteptări;
- prețul este peste ceea ce oferă;
Detalii tehnice Moto Edge 60 Pro
Ecran: 6.7 inch, P-OLED, 2712x1220px, 120Hz, HDR10+, 4500 nits, Corning Gorilla Glass 7i
Procesor: Mediatek Dimensity 8350 Extreme (4 nm)
GPU: Mali G615-MC6
Memorie: 12 GB RAM
Stocare: 512 GB UFS 4.0
Camere foto: 50 + 50 + 10 megapixeli
Selfie: 50 megapixeli
Dimensiuni: 160.7 x 73.1 x 8.2 mm
Greutate: 186 g
Baterie: 6000 mAh + 90W + wireless 15W
OS: Android 15
Tehnologii: Wi-Fi 6e, Bluetooth 5.4, USB Type-C, IP68/IP69
Preț: 3.000 de lei
Dă nota ta înainte de a merge mai departe:
Câteva păreri după testare
Există la ora actuală două tipuri clare de producători smartphone care au adoptat bateriile silicon-carbon: cei care reușesc să crească și autonomia și cei care eșuează lamentabil. Nu știu ce se întâmplă cu seria Moto Edge, dar și acest model a eșuat teribil la autonomie, deși noul acumulator are 6.000 mAh. Este adevărat că pare să învețe în timp și să optimizeze un pic consumul. Dar pe de altă parte parte, rivalii care folosesc baterii similare au autonomii mult mai mari. Vă dau doar două exemple, Oneplus a reușit anul acesta să pună acumulator de 6.000 mAh pe OnePlus 13. Iar acesta ține dublu față de Edge 60 Pro, deși are un procesor mai puternic și mai consumator și un ecran mai vibrant. La polul opus avem un Redmagic 10 Pro, care are baterie de 7.050 mAh, dar ține la fel de slab precum Moto.
Motorola Moto Edge 60 Pro aduce câteva noutăți față de fostul Moto Edge 50 Pro. În primul rând procesorul mult mai bun, care chiar era necesar. Tot nu este o revenire la flagship, vă reamintesc că acum doi ani Edge 40 Pro avea procesorul Snapdragon de top. Dar este mai bine decât în 2024.
A doua mare noutate ar fi fost bateria. Mă așteptam ca un salt de la 4.500 mAh la 6.000 mAh să fie pozitiv pentru utilizator. Însă de fapt cifrele obținute în testele mele sunt mult sub modelul anterior. Sunt aproape jumătate din cifrele lui Edge 40 Pro. Este însă de asemenea plauzibil că actualizările de software vor mai corecta. Deja după o săptămână de testare, cifrele s-au îmbunătățit relativ. Poate că în timp va ține ceva mai bine. Dar tot este un minus și o bilă neagră pentru brandul Motorola.
Ecranul este același P-OLED cu aproape toate caracteristicile similare, doar luminozitatea a fost puternic crescută, poate atinge la nevoie 4.500 de nits. Procesorul este bun, cu structură de flagship, dar performanțele sunt medii. Camerele foto sunt decente, însă fără să iasă cu ceva în evidență. Telefonul are materiale premium, culori speciale și un design per-total ok, în linie cu seria Edge.
Dintre modelele disponibile la acest nivel de preț, sunt trei care sar în ochi. Prima dată avem Samsung Galaxy S24. Modelul compact este tot un flagship apreciat, chiar dacă este mai mic. Camerele foto sunt clar mai bune. Autonomia în teste este mai bună decât la Moto, deși are o baterie mai mică. Are și el minusuri, dar este o alegere potrivită. Apoi aș mai nominaliza un fost flagship-killer, respectiv Realme GT 6, care are procesor mai bun, ecran mai bun, dar și o baterie mai mare, care ține semnificativ mai bine. În fine, tot la circa 3.000 de lei, avem un Zenfone 10, care este flagship de acum doi ani. Dar are ca atuuri performanța și autonomia.
Teste benchmark
Am făcut pe acest model principalele teste obișnuite. Prima mare surpriză a fost cu bateria, care a crescut la 6.000 mAh, dar nu este gestionată bine. Primul test de autonomie a fost de doar 8 ore și 15 minute, cel mai slab din istoria recentă, posibil cel mai slab de când am început să rulez acest test pe telefoane.
Este adevărat, cu Power Saving autonomia aproape se dublează. De asemenea, după ce am testat mai mult, la al doilea test a ținut 10 ore și 30, ceva mai bine. Dar dacă ne uităm la orice alt telefon cu baterie de 6.000 este un rezultat extrem de slab.
MediaTek Dimensity 8350 Extreme este foarte puțin modificat față de 8300. Are un CPU cu opt nuclee, care sunt împărțite în două clustere. Primul cluster conține un nucleu de putere ARM Cortex-A715, care funcționează la o frecvență de până la 3,35 GHz. În plus, există încă 3 nuclee ARM Cortex-A715 la 3,2 GHz. Al doilea cluster conține patru nuclee de economisire a energiei ARM Cortex-A510 cu 2,2 GHz. Suportă tehnologii noi precum UFS 4.0, conexiune duală 5G de până la 5,17 GBit/s, precum și WiFi 6E și Bluetooth 5.4. Rezultatele la performanță sunt sub jumătatea clasamentului. Circa 1,47 milioane de puncte în AnTuTu, cam 1.500 single-core și 4.700 multi-core în GeekBench. Vedeți mai jos câteva rezultate.
Camere foto Moto Edge 60 Pro
Dotările foto sunt bune, senzorii sunt normali și se descurcă bine. Senzorul principal este de 50 de megapixeli, un model bun de , 1/1.56″, destul de mare cât să facă imagini de calitate. Au pus aici încă doi senzori de 50 de megapixeli, dar sunt mai mici. Cel pentru ultrawide este mai mic, ca și cel pus pentru selfie. La ele se mai adaugă un senzor foarte mic telefoto, un model de 10 megapixeli și 1/3.94″. Nu ies imagini rele, doar mai întunecate decât pe ceilalți senzori. Face și un zoom digital.
Vedeți mai jos imagini realizate să vă puteți forma o idee despre acest model.
Concluzii
Moto Edge 60 Pro este un model bun și dotat, care în specificațiile pe hârtie stă foarte bine. De-asta au și ales un nivel de preț relativ mare, de circa 3.000 de lei. Dar în realitate are două probleme. Bateria mare nu ține prea bine. Foarte slab în teste, mult sub așteptări. Iar procesorul, deși pare performant, are scoruri în teste mai degrabă mediocre. Așa că par niște compromisuri cam mari. La acest nivel de preț sunt multe alte telefoane bine dotate și performante. Greu de făcut o recomandare fermă.