Asus Chromebox este genul de gadget care aduce accesul la funcții „smart” fără compromisuri și fără costuri mari. Auzisem despre acest model, cred că o să vină și la teste în curând. E un pic mai deștept decât alte produse de pe piață, iar definiția sa precisă ar fi „mini-PC cu Chrome OS”. Ai nevoie doar de monitor, tastatură și mouse, iar cutiuța îți oferă acces la o mulțime de aplicații și servicii online.

Asus Chromebox
Asus Chromebox

Asus Chromebox are procesor Intel ( versiunile fiind Celeron 2955U / Core i3-4010U / Core i7-4600U), doi sau patru GB de RAM, placă grafică Intel HD 4400 , SSD de 16GB + stocare online de 100GB (gratuit pe doi ani), plus tehnologii de conectare (WiFi, Bluetooth, Ethernet, USB 3.0 , HDMI, DisplayPort).

Chrome OS nu este un sistem de operare la fel de complet precum Ubuntu de exemplu, dar rezolvă principalele nevoi de utilizare (browser, email, procesor documente) și este dezvoltat pentru cei obișnuiți cu sisteme simple și ușor de înțeles. Eu aș fi preferat de exemplu un Android complet cu acces la Google Play sau alte chestii de gen, dar se pare că există utilizatori care urăsc asta și vor un OS simplu cu funcții de bază.

Există mai multe sisteme PC mini de acest tip, primele au fost cu Windows, dar se pare că nu mai e la modă. Avantajul ar fi că nu ocupă loc pe birou și îl poți lua în deplasări mai ușor decât un laptop sau netbook.

Video