Cele două accesorii prezentate de Sony ieri împreună cu smartphone-ul foto Xperia Z1 nu sunt doar obiective pentru telefon – sunt camere foto complete fără display propriu. Deși au forma unor obiective foto, iar eu credeam greșit că se atașează peste camera foto a telefonului, nu este așa. Ele se prind pe smartphone doar pentru a folosi ecranul acestuia pentru preview. Includ propriile lentile, senzor de imagine, procesor și așa mai departe. Conectarea la telefon se face prin Bluetooth (NFC – o singură atingere).
Vestea bună este că sunt compatibile cu mai multe modele smartphone.

Sony QX100
Sony QX100

Stocarea pozelor se face pe carduri micro SD. Sunt două modele, CyberShot QX100 și CyberShot QX10. În acest moment mi se pare mai interesant QX10 – este mai compact și mai ușor de luat la drum. Dar să trecem în revistă și detaliile tehnice ale celor două camere foto.

Camerele foto sunt controlate din smartphone printr-o aplicație specială Sony, PlayMemories Mobile. Tot prin ea se transferă rapid și imaginile.

Sony Cyber-shot DSC-QX100

Prima cameră foto are senzor CMOS Exmor R de 1 inch (13.2 x 8.8 mm), rezoluție de 20,2 de megapixeli. Lentila are zoom optic 3,6X (echivalentul 28–100 mm), apertura fiind f/1.8-4.9.
Nu știe să tragă RAW și viteza obturatorului este de la 1/2000 sec la 4 secunde. Filmează Full HD, evident.

ads

Procesorul de imagine este BionZ. Dispune de o baterie litiu-ion reîncărcabilă care permite realizarea a aproximativ 200 de fotografii.

Pe lângă Bluetooth și NFC are și tehnologie WiFi încorporată. Prețul în US este 499,99 dolari.

Sony DSC QX10
Sony DSC QX10

Sony Cyber-shot DSC-QX10

Ei bine, QX10 este mai compact, pare mai bun de luat la drum, dar are caracteristici interesante. Senzorul său este de 18 megapixeli, dar obiectivul are zoom optic 10x. Senzorul este mai mititel, 1/2.3 inch, procesorul este BionZ, filmează Full HD, bateria ține tot 200 de cadre. Această cameră are un preț de 249,99 dolari în US.