Cam o dată pe an, din laboratoarele cercetătorilor ies tehnologii noi pentru baterie – singura și cea mai mare problemă a utilizatorilor de portabile. Fie că vorbim de telefoane și smartphone, tablete și laptopuri, precum și dispozitive smart, bateria se epuizează rapid și se încarcă greu, fiind o bătaie de cap.

tehnologie-baterii

Sursa: University of Central Florida

De data asta cercetătorii americani au realizat o nouă tehnologie pentru baterii, care se încarcă rapid și durează de 20 de ori mai mult decât litiu-ion. A fost testată în 30.000 de reîncărcări și nu există nici efectul de pierdere a capacității prezent la bateriile actuale. Pe scurt, ar face niște gadgeturi de vis, chiar inspirate din viitor.

ads

Dar problema cea mai mare este tocmai asta: astfel de tehnologii există de ani de zile. Eu scriu de ele de peste 10 ani. Uite un articol din 2011 care anunța ceva similar. Cercetările există, tehnologiile noi există, aplicarea lor în practică tinde însă spre zero. Că nu sunt suficient studiate, că nu sunt suficient de stabile, că ar costa poate mai mult.

Cei de la Engadget spun că tehnologia de la Universitatea Central Florida ar permite unui smartphone să fie încărcat complet în câteva secunde, iar apoi nu necesită reîncărcare cel puțin o săptămână, dacă nu mai mult. Ar fi ideal, poate prea perfect pentru noi, iar marii producători de tehnologie nu vor așa ceva.

Oricum, nu vor face asta rapid. Deși, pe termen lung, toată lumea și-ar schimba telefoanele vechi cu unele noi, iar acest lucru ar duce la noi vânzări de miliarde de dolari. Cine nu ar vea să țină bateria mult și bine?

Sistemul gândit de cercetători ar putea duce la baterii de dimensiuni mai compacte, care ar duce la smarthpone-uri mai subțiri și mai interesante. Dar, mai vorbim peste cinci ani 🙂