Vroiam să scriu la început despre acest „schelet robotic” de la Harward, dar am dat și peste o știre cu implant de ochi – un om și-a redobândit vederea, am zis că e mai interesant să vă povestesc despre mai multe aspecte într-un singur post. Cu optimism, pentru că prețul prohibitiv poate acum va scădea totuși în timp. Vin chinezii cu produse concurente rapid.

SoftExosuit_crop

Credit foto: Engadget, Harward

Exo-schelet robotic

Este una din tehnologiile venite din filmele SF, cunoașteți probabil robotul din Avatar sau pe cel din Elysium, dar acum vorbim despre un proiect real și care va putea fi utilizat pe viitor.

Exo – adică vine pe dinafară – și schelet pentru că ajută la mișcare exact cum ar face oasele și mușchii corpului uman. Cercetătorii Harvard Biodesign Lab au realizat o versiune soft, practic sunt niște benzi care se prind și niște cabluri, iar producția în masă va începe împreună cu firma ReWalkRobotics.

Pacienții care nu mai pot merge, nu-și mai pot controla membrele inferioare, pot folosi acest costum robotizat pentru a-și câștiga iar indepedența. Vă dați seama ce ar însemna pentru un astfel de pacient să poată merge iar? ReWalk au mai multe produse similare, dar la ei este foarte scump, 85.000 de dolari. Acest model nou nu e clar cât va costa. O altenativă vine de la SuitX costă 40.000 de dolari. Ok, nu toată lumea va avea bani de așa ceva, deși s-ar putea face campanii de donații, s-ar putea strânge bani. Dar chinezii lucrează deja la așa ceva. Odată lansat modelul chinezesc, el va fi preluat de multiplele fabrici și uzine de acolo, sunt convins că în câțiva ani veți putea găsi la prețuri mult mai accesibile. Există speranță.

Ochiul bionic

V-am arătat acum ceva vreme reacțiile primului om care a avut transplant de ochi bionic. Ei bine, de curând un om care suferea de orbire de 40 de ani și-a recăpătat vederea. Este un adevărat miracol și sunt câțiva chirurgi care pot face asta în Statele Unite, dar aceștia sunt primii pași și veți vedea cum cazurile se vor înmulți și procedura va deveni standard.

Google tocmai a solicitat patent pentru o invenție similară, iar tehnologia are tendința de a copia marile trenduri și de a produce alternative mai ieftine în câțiva ani. Chiar dacă sună SF și poate fi periculos, pentru că nu toate operațiile reușesc și sistemul nostru de sănătate este în situația în care îl știm, totuși, există speranță.

Pentru nevăzători este extrem de important să știe că există șanse. Chiar dacă pot trăi bine mersi așa și pot să învețe să lucreze la calculator, speranța de a recăpăta vederea trebuie să rămână. Iar tehnologia avansează și studiul implanturilor smart continuă.