Facebook lansează curând moneda virtuală Libra cu care se vor putea face diverse plăți, iar soluția e finanțată și susținută de Visa, Mastercard, Paypal sau Uber. Deși este tot o cripto-monedă, Libra nu poate fi comparată cu Bitcoin sau Ethereum, care sunt guvernate de un sistem diferit.

Ce este Facebook Libra?

Facebook, care a fost dce la început o idee copiată, pornită de la start-up-ul Friendster și combinată cu MySpace și puțin Yahoo, a reușit să facă bani și să se extindă incluzând mereu idei de la rivalii lor. Au lansat stories precum Snapchat, au făcut Messegner după modelul celui de la Yahoo, au cumpărat WhatsApp, altfel probabil făceau și la ăsta competitor. Iar acum, Mark are o altă idee, să facă un sistem de plăți cu Facebook, dar nu cu dolari, euro sau bitcoini, ci cu o monedă proprie. Evident, singura rațiune de a face încă o monedă va fi să speculeze evoluția valorii ei, pentru că în realitate nu are alt rost să lansezi ceva nou.

Pentru că Facebook e important, în proiectul Libra s-au implicat nume mari precum Visa, Mastercard, Paypal sau Uber, care vor investi fiecare 10 milioane de dolari în noua monedă. Deisgur, plățile cu Facebook Libra vor începe să fie acceptate peste tot, că toată lumea are cont de Facebook și nu vrei să pierzi clienți, dar deși putea face asta fix ca Google Pay sau Apple Pay, au ales varianta cu monedă electronică.

Totuși, Facebook nu lasă moneda Libra liberă precum Bitcoin sau Ethereum, de aceea comparația nu ține. Moneda FB este legată de evoluția monedelor naționale, la un cures fix, ceea ce va descuraja fondurile speculative și va împiedica căderea valorii ei, ceea ce a făcut ca Bitcoin să fie de evitat acum. Pe de altă parte, nefiind atât de profitabilă, devine inutilă pentru marea majoritate a oamenilor care au deja alte metode de plată.

Faptul că partenerii vor ține de asemenea registrele monedei face ca “mineritul” să devină imposibil, deci încă o dată scade valoarea monedei și utilitatea ei. Dar mă gândesc că Facebook va încuraja utilizarea ei oferind diverse bonusuri în Libra.

Proiectul de cripto-monedă este în lucru de peste un an la Facebook, dar oficialii companiei refuză constant să vorbească despre ea. Nici informațiile din Wall Street Journal nu au fost confirmate oficial. Printre parteneri mai sunt cunoscuți acum Stripe, Booking sau MercadoLibre din Argentina, dar probabil sunt mai multe companii. WSJ laudă faptul că au făcut rețeaua Libra separată de cea a Facebook, dar subliniază faptul că Facebook a dezvoltat tehnologia din spate, deci nu putem ști cât de influențabilă este platforma.

Zvonurile spun că Facebook va prezenta Libra oficial săptămâna viitoare, într-un format similar cu prezentarea Bitcoin făcută de Satoshi Nakamoto. Monedele virtuale s-au bucurat de o evoluție rapidă din cauza puterii speculative în urma căreia unii s-au îmbogățit peste noapte, iar alții au pierdut toți banii pe care-i aveau. Nefiind însă reglementate deloc au fost un fel de Vest Sălbatic, unde bogații au cumpărat monedele la valori mici, iar apoi au vândut pe măsură ce ele creșteau recuperând sumele rapid. Apoi, când situația a devenit critică, cu scăderi masive, ei au scăpat de monede vânzând la prețuri decente, în timp ce restul lumii lua credite și vindea case și mașini ca să cumpere bitcoin. Apoi, din cauza vânzărilor masive valoarea a scăzut în continuare. Dar e adevărat, am cunoscut și oameni care au făcut foarte mulți bani din asta.