Am testat Samsung Galaxy Note 10 LITE, model adresat zonei mid-range, dar care este realizat dintr-un plastic ieftin și are performanțe de 2018, fiind însă vândut la un preț destul de mare pentru ce oferă. Deocamdată primește doar un thumbs down 👎.
Sumarul articolului:
Pro și contra
Avantaje:
- procesor decent (similar cu Note 9);
- dotări tehnice ok;
- camere foto ok;
- baterie mare;
Dezavantaje:
- plastic ieftin la exterior;
- ecran FHD+;
- preț mare;
Detalii tehnice
Ecran: 6.7-inch Full HD+, Super AMOLED Plus Infinity-O Display, 394ppi, HDR10+ Certified
Procesor: Exynos 9810
Memorie: 6 / 8 GB RAM
Stocare: 128GB + card
Camera: 12MP + Ultra Wide: 12MP F2.2 + Macro: 5MP F2.4
Selfie: 32MP F2.2
Dimensiuni: 163.7 x 76.1 x 8.7 mm
Greutate: 199 g
Baterie: 4.500 mAh
OS: Android 10 / One UI 2
Tehnologii: Bluetooth v 5.0, USB Type-C, NFC
Preț: 2.899 lei
Review Note 10 LITE
La ora actuală mi se pare mult mai bun Galaxy S10 LITE. Puteți vedea pe Youtube și o comparație concretă între cele două. Să fim înțeleși, nu este un telefon foarte slab, dar este poziționat ca mid-range și totuși are preț de aproape 3.000 de lei, complet nejustificat. Ca parte de hardware este extrem de comparabil cu Note 9, doar că are bateria ceva mai mare și alte camere foto. Sper deosebire însă de S10 Lite, noul Note 10 Lite are camerele foto slabe, respectiv de 12 megapixeli, modele standard. Doar cea de selfie s-a modificat, fiind acum cea de 32 de megapixeli. Dar nici aia nu este extraordinară.
Design-ul este cu adevărat slab, pare un model din seria Galaxy A, are spatele de plastic, ecran plat cu margini și rezoluție FHD+, din acest punct de vedere este comparabil cu Galaxy A71 de exemplu. Dar procesorul este cel de la Note 9, respectiv Exynos 9810, care este cam depășit acum. Are variante de 6 sau 8 GB de RAM, stocarea de 128GB plus card de memorie, precum și o baterie de 4.500 mAh, cea prezentă pe multe alte modele noi.
Din păcate nu excelează la nimic, ca să putem să îl recomandăm cu căldură. Din contră, A71 este mai dotat și are preț mai bun. Poate că doar S-Pen poate fi considerat un avantaj față de alte modele. S10 Lite are procesor mai puternic și o cameră de 48 de megapixeli. Note 10 Lite nu are dotări atât de bune, dar are S-Pen. Practic singurul său avantaj față de A71 de exemplu.
Teste
Am rulat pe Samsung Galaxy Note 10 LITE cam toate testele comune, nici măcar la autonomie nu stă bine precum S10 Lite, nici vorbă să fie performant la capitolul procesare sau gaming, cu alte cuvinte dezamăgirile se țin scai. Autonomia nu este chiar rea, dar a ieșit cu mult sub S10 Lite, care are și procesor mai performant și de asemenea autonomia mai mare, prețul fiind relativ comparabil.
Vedeți în galeria de mai jos teste de performanță, cele de scriere / citire, test de autonomie și ce am mai apucat să fac.
Camera
Note 10 LITE vine cu un sistem de trei camere pe spate, toate cu senzori de 12 megapixeli, respectiv cea normală având apertura f/1.7, lentilă de 27mm, pixeli de 1.4 nanometri, apoi cea de zoom, cu 12 megapixeli, apertură f/2.4, lentilă de 52mm și cea ultra-wide tot de 12 megapixeli, cu apertura f/2.2 și o lentilă de 12mm. Camera frontală este acum de 32 de megapixeli, destul de ok.
Camera foto a fost în teste relativ ok, te descurci cu ea în orice situație, dar acum Samsung și principalii competitori au sisteme mult mai performante.
Concluzii
Samsung Galaxy Note 10 LITE este slab dotat în comparație cu prețul cerut pentru el. Este un Galaxy A71 cu S-Pen integrat. Note 9 este mai bine dotat și are un preț similar, fiind însă lansat acum doi ani. Totuși, mai degrabă aș alege Note 9 decât Note 10 Lite. Dintre modelele noi lansate de sud-coreeni, S10 Lite este de preferat, având un procesor super. Dar și A71 este de preferat, având un preț mult mai bun.
Ar fi avut și el nevoie de un atuu principal, fie procesorul, fie un design mai bun, fie camera foto, care să justifice un astfel de preț. Altfel, probabil pe la 2.000 de lei se va vinde, dar nu la 3.000.