În cadrul evenimentului de lansare Snapdragon 845, cei de la Qualcomm și Microsoft, împreună cu partenerii Asus și HP, au lansat primele laptopuri cu Snapdragon. Principalul atuu este autonomia, dar toată lumea a spus că amintesc de produsele cu Windows RT pentru că nu suportă 100% aplicațiile Windows.

windows 10 ARM Snapdragon

Laptopuri cu Snapdragon 835 vor fi produse de Asus, HP și Lenovo, iar alt avantaj major pentru utilizator este că au un nivel de preț de 600-800 de dolari. Windows 10 on ARM este o variantă realizată special pentru procesoarele bazate pe arhitectura ARM și probabil că urmează să vedem în curând laptopuri cu procesor Mediatek de la companiile chineze. Oricum, ideea este aceeași, să se ofere un produs portabil cu autonomie mare, dar care să ruleze sistemul de operare și aplicațiile mai bine decât Intel Atom și versiunile Celeron sau Pentium pentru care trebuie să fii zen pentru a putea lucra. La polul opus, performanța cu procesoare Intel de top se plătește și prin reducerea autonomiei.

Acum, rămâne de văzut cum se descurcă Snapdragon 835 cu Windows 10 și aplicațiile sale. Din câte am înțeles, rulează Windows full și aplicațiile pe care le poți lua din Windows Store. Însă nu poate rula aplicațiile exe pe care de obicei toată lumea le descarcă de pe Internet. Am citit undeva că nu poate rula nici soft antivirus pentru că acesta necesita ceva acces la sistemul de operare pe care nu îl are pe sistemele Snapdragon.

Asus Nova Go este primul laptop prezentat cu Snapdragon 835, are design de Zenbook, cu ecran touch și stylus, ecran de 13 inch Full HD, procesorul Snapdragon 835 la 2.6GHz, versiunile fiind de 4GB RAM/64GB, 6GB RAM / 128GB sau 8GB RAM / 256GB. Versiunea de bază are un preț de 600 de dolari, ceea ce mi se pare interesant de testat.

HP Envy X2 arată ca un Spectre X3, doar că vine cu Snapdragon 835. Atenție că a mai existat un produs cu același nume, dar cu procesor Intel Atom, să nu cumpărați ceva greșit. Noul model (2017) rivalizează cu Microsoft Surface, iar autonomia poate fi de 20 de ore. Versiunea prezentată la eveniment avea ecran de 12,3 inch Full HD, procesor Snapdragon 835, 8GB de RAM și 128 GB de stocare.

Toți bloggerii americani amintesc însă de Windows RT, care era un sistem de operare rapid, stabil și cu aplicații disponibile în store, dar care a eșuat lamentabil pentru că utilizatorii vor să utilizeze propriile aplicații pe Windows. Nu să caute și să experimenteze altele noi. Adevărul este că și eu folosesc 3/4 aplicații fără de care aș putea renunța de tot la Windows. Practic utilizez Windows pentru că știu că aplicațiile astea merg rapid și le cunosc setările speciale, așa că nu trebuie să pierd timp când lucrez cu ele. Vorbesc despre editarea video, editarea foto, dar și simple aplicații precum FTP. Odată ce nu poți folosi propriile aplicații, poți trece și la Mac OS și la Linux și o iei de la zero cu învățatul opțiunilor, este același lucru.