Asus ROG Phone 3, cea de-a treia versiune a telefonului de gaming taiwanez, a apărut în primele teste GeekBench. El a primit și o certificare apărută pe site-ul WiFi Alliance, pentru că are tehnologie WiFi 6. Sunt curios ce se întâmplă cu Zenfone 7, despre el nu a apărut nimic. Hai să lămurim un pic lucrurile.

Scurt istoric Asus pe telefoane

După ce a avut mega-succes cu laptopurile și tablete, Asus s-a apucat în 2014 să lanseze primele modele smartphone ZenFone. Erau primele lor telefoane Android, trei variante, cu ecrane de 4, 5 și 6 inch, iar design-ul și detaliile tehnice au fost foarte bune. Ele au fost denumite ZenFone 4, 5 și 6, o mișcare care mai târziu va crea un pic de confuzie.

A urmat apoi a doua generație, denumită neinspirat oarecum Zenfone 2. Dar, era un terminal puternic, bine dotat, bine făcut, cu un preț foarte bun pentru ceea ce oferea atunci. Prețul la lansare era de 1.699 lei.

Istoria continuă cu Zenfone 3, un nou hit și sunt convins că vânzările lor au urcat de la an la an. Modelele erau foarte bine dotate și cu preț accesibil, o tradiție care a continuat mult timp. Eu am testat în fiecare an, ZeFone 4, apoi ZenFone 5, iar anul trecut ZenFone 6 a fost chiar telefonul meu principal timp de mai multe luni. Raport imbatabil calitate/preț, dotări de top, cameră incredibilă. De-asta aștept să văd ZenFone 7.

Dar din 2018, Asus a surprins industria cu ROG Phone. Trendul de gaming nu mai poate fi ignorat acum, tot mai mulți producători au lansat modele pentru pasionații de jocuri. Oferă performanță mare, autonomie mare, rezistență, funcții speciale. Anul trecut au revenit cu Asus ROG Phone 2.

Dar în mod tradițional, flagship-ul accesibil ZenFone era lansat în mai, iar ROG Phone venea abia în iulie/august. Iar zvonurile de anul acesta par să indice altceva. Fie este o strategie specială Asus, fie ROG Phone are mai mult succes comercial și vor abandona sau micșora importanța ZenFone.

Rog Phone 3 – detalii tehnice

Recent, modelul cu nume de cod Asus I003DD a apărut pe GeekBenck. Nu este descris clar ca fiind ROG Phone 3, dar se speculează că ar avea procesor Snapdragon 865+ și de-asta e ciudată listarea, poate fi însă un prim sample. În plus, Asus ROG Phone 2 a avut nume de cod foarte apropiat, respectiv Asus I001D. Scorul afișat este slăbuț, la nivel cu Snapdrgon 865 (902 single-core și 3074 multi-core). Nu prea au fost alte dezvăluiri legate de el. Dar cine a documentat primul articol, a descoperit numele de cod și pe alt site oficial.

Mai exact, pe site-ul Alianței WiFi. Tot sub numnele Asus Phone, tot cu același nume de cod, smartphone-ul Asus a primit certificare WiFi 6. Asta înseamnă că va oferi gamerilor cele mai mari viteze la transferul de date wireless (evident, dacă aveți și router WiFi 6). Modulul WiFi este Qualcomm QCA6390.

Din scorurile înregistrate se mai observă că are 8GB de RAM și obține scor maxim la modurile FullHD. Sistemul de operare este Android 10. După părerea mea, sper că Asus vor aștepta lansarea oficială Snapdragon 865+ și vor lansa acest model cu procesorul de top.

Așteptam întâi ZenFone 7

În mod normal, ZenFone 7 ar fi trebuit lansat la jumătatea lunii mai. La ora asta nu sunt nici măcar zvonuri pe surse despre el. În mod tradițional, flagship-ul aducea procesor de top, Snapdragon 865, mult RAM și stocare internă, baterie foarte mare. Anul trecut ediția a 6-a a adus baterie de 5.000 mAh când rivalii nu treceau de 4000. A fost printre primele telefoane cu cameră foto de 48 de megapixeli, chiar foarte bună. Speram ca trendul să continue. Ar fi avut nevoie doar de o cameră de zoom și ar fi fost din nou preferatul publicului.

Rămâne de văzut acum ce se va întâmpla mai departe. Urmăresc cele două telefoane Asus și revin asap.

Surse: GSMArena, MySmart