Motorola Edge 20 Lite este un smartphone echilibrat, nu tocmai scump. Însă Motorola are mai multe modele care sunt mai interesante prin raportul calitate/preț. Am înțeles care este planul cu acest model, au păstrat ecranul super și camera foto de la Moto Edge 20 Pro. Dar au mai redus din celelalte componente pentru un preț mai bun. Însă Motorola tocmai a lansat un model mai ieftin și mai interesant.

Pro și contra Motorola Edge 20 Lite

Avantaje:

  • același ecran OLED de foarte bună calitate;
  • are camera de 108 megapixeli;
  • stocare decentă;
  • preț relativ accesibil;

Dezavantaje:

  • autonomia este limitată;
  • ecranul nu e foarte luminos;
  • ai alternative precum G100 sau G60;

Detalii tehnice Motorola Edge 20 Lite

Ecran: 6.7 inch, OLED, FHD+, 90Hz, HDR10+
Procesor: MediaTek Dimensity 720 5G (7 nm)
GPU: Mali-G57 MC3
Memorie: 6 / 8 GB RAM
Stocare: 128GB UFS 2.2
Camera: 108 + 8 + 2 megapixeli
Selfie: 32 megapixeli
Dimensiuni: 165.9 x 76 x 8.3 mm
Greutate: 185 gr
Baterie: 5000 mAh + 30W
OS: Android 11, MyUX
Tehnologii: WiFi 5, Bluetooth 5, NFC, USB Type-C 2.0, radio FM, 3.5 mm jack
Preț: 1.800 de lei la data publicării articolului;

Dă nota ta înainte de a merge mai departe:

Acordă nota ta:
[Total: 6 Media: 3.3]

Mai multe informații pe site-ul oficial Motorola România.

Impresii după testare

Îmi plac terminalele Motorola, calitatea este peste medie și dotările sunt bune, la niveluri de preț destul de bune. Însă seria Edge 20 a greșit cu câteva chestii. Ecranul OLED este superb și un mare pas înainte pentru ei. Însă, au ales un ecran cu detalii tehnice bune în afară de luminozitate. Nu au comunicat nimic despre luminozitate, dar ecranul este dificil de citit în soare, în lumină directă. Căutând diverse teste online, am găsit că atinge maximum 700 de nits, iar în mod normal ajunge la 500 de nits. Este extrem de puțin față de competitori care au ajuns la 1500-1700 de nits la modelele flagship și trec de 1000 pe telefoanele midrange. Este cam singurul lucru care i se poate reproșa acestui model. În rest este bun, chiar dacă autonomia nu este atât de bună ca la seria Moto G.

Procesorul nu este rău, am testat multe modele cu Mediatek Dimensity 720 și se descurcă ok. Nu este el o alegere pentru gaming, dar în rest se descurcă. Procesoarele entry-level au evoluat mult față de acum câțiva ani. Sigur, simți un lag față de modelele flagship. Dar nu mai este așa stresant ca în anii anteriori. Poți face aproape orice pe telefon și o să meargă decent.

Memoria RAM este suficientă, dar stocarea vine doar în versiune de 128GB. Este ok pentru că ai opțiunea unui card microSD. Au ales o tehnologie mai nouă, UFS 2.2, destul de rapidă. Camerele foto sunt bune. Au păstrat senzorul de 108 megapixeli, dar imaginile nu sunt atât de bune precum cele realizate cu telefoane flagship. Diferă ISP (image signal processor) este diferit și la fel sunt algoritmii utilizați de aplicații. Nu ies poze rele, doar ușor mai întunecate decât la competiție.

În cazul Lite, Motorola a utilizat o baterie de 5.000 mAh, așa cum ar fi trebuit să aibă și la flagship. Încărcarea este cu 30W, destul de rapidă la acest nivel de preț. Un packet complet, cu husă și încărcător în cutie. Însă au probleme tocmai cu terminalele proprii.

Moto G100 este un competitor puternic. Acum la același nivel de preț datorită ieftinirii. Da, are un ecran mai slăbuț, LCD IPS, cu 560 de nits luminozitate tipică, dar tot FHD+ și tot cu rata de refresh 90Hz. Are însă un procesor mult mai puternic și a ieșit mai bine la toate capitolele: gaming, performanțe tehnice, dar și autonomia bateriei. La un preț și mai atractiv, Motorola tocmai a lansat oficial Moto G60. Și el are ecran LCD IPS similar, dar procesorul este Qualcomm Snapdragon 732, mai performant decât ceea ce oferă Edge 20 Lite. Iar camerele foto sunt similare. Deci este foarte greu să recomanzi Edge 20 Lite. Pentru ecran poate, dar îl trage înapoi autonomia și prețul.

Teste benchmark

Am rulat pe Moto Edge 20 Lite cam toate testele de performanță. Nu este un terminal de gaming, dar în rest se descurcă destul de bine. Scorul Antutu este peste 300.000, cu alte cuvinte merg cam toate jocurile destul de decent. Procesorul are două nuclee de mare putere, ARM Cortex-A76, la 2.0 GHz. Cele economice sunt duse și ele la 2.0 GHz, de aceea are un scor decent multi-core. Totuși, modelele mid-range cu pretenții ating și viteze de 2.4 GHz, de-aici și scoruri mai mari în testele de performanță.

Autonomia a ieșit decentă, peste 19 ore. Aveam însă așteptări mari de la el. De exemplu Moto G100 cu un procesor mult mai puternic, dar aceeași baterie, reușea să ducă 19 ore și 45 de minute. Aici speram să îl întreacă, având un procesor mai degrabă economic. Dar se pare că diferența de ecran și-a spus cuvântul. Nu este un scor rău, 19 ore și 10 minute, dar se putea gestiona mai bine. Este suficient pentru o zi de muncă, poate chiar două de utilizare normală.

Camere foto

Modelul Lite păstrează senzorul de 108 megapixeli, este același modul. Apertura f/1.9, are dimensiunea de 1/1.52 inch, pixeli de 0.7 nanometri, care pot fi combinați pentru fotografii mai bune pe lumină slabă. Autofocusul este PDAF. Păstrează și camera ultra-wide de 8 megapixeli, care se descurcă ok pe lumină bună. Iar al treilea senzor este de 2 megapixeli, pentru adâncimea de câmp.

Vedeți mai jos diverse imagini realizate cu el, vă dați seama rapid cum se descurcă. Sunt micșorate, comprimate, pentru a le urca aici.

Huse de protecție

Telefoanele Motorola, ca și Xiaomi sau Nokia, vin în cutie cu huse transparente. Sunt bune și utile până la un punct. Eu vă recomand să luați huse de protecție mai avansate. Să puneți folie pe ecran. Să folosiți huse 360 sau care protejează cumva și ecranul. În fine, am pățit multe accidente și acum suflu și-n iaurt.

Vă recomand magazinul online Mobile Direct, ei au o secțiune mare de huse Motorola. Se mișcă rapid, le trimit din stoc, nu vin din China. Și au prețuri foarte bune. Fără probleme până acum.

Concluzii

Motorola Edge 20 Lite este un midrange echilibrat. Nu poți să-i reproșezi ceva în mod special. Ecranul este super. Procesorul se descurcă. Camerele foto sunt decente. Autonomia iese bine, bateria e mare, se încarcă rapid. Efectiv nu are o problemă prea mare. Însă tocmai Motorola a făcut principalii competitori pentru acest model. Eu aș alege Moto G100 sau Moto G60 în locul acestui model Lite. Ambele modele G au procesoare mai puternice. Au camere similare. Au baterii cel puțin egale. E complicat să alegi între ele, dar există alternativele și este practic greu de recomandat unul mai exat. G100 are procesor mai puternic. G60 are baterie / autonomie mai mare. Edge 20 Lite are ecranul OLED superb, însă nu sunt convins că este un atuu suficient pentru a-l vinde.

Galerie foto