Puzzlephone este un nou model de smarptohone modular, care poate avea diverse componente și accesorii, realizat într-un laborator finlandez din Espoo, fostul sediu central al Nokia. Probabil un laborator finanțat sau desprins din fostul gigant telecom. Este primul concurent pentru Project Ara, terminalul modular gândit de Google după preluarea Modu.

Puzzlephone - din Espoo, Finlanda
Puzzlephone – din Espoo, Finlanda

Spre deosebire de Project Ara, în cazul Puzzlephone se pot modifica doar niște componente care au format standard, se introduc și se conectează rapid. Pare mai simplu decât terminalul concept prezentat de Google.

Terminalele modulare vor să rezolve două probleme dintr-un foc: reparația atunci când se strică ceva, poate fi făcută de-acum acasă la utilizator, iar de asemenea actualizarea hardware la o nouă versiune pentru procesor, memorie, stocare… Comanzi piesa de pe net, costă mult mai puțin decât un terminal nou, dar ai de fapt un terminal nou.

Producătorul Puzzlephone este Cicular Devices , o companie start-up fondată în 2013, care a ajuns acum să realizeze modele funcționale pentru acest terminal. Pentru lansarea Puzzlephone vor folosi o versiune de Android modificată, dar sunt convinși că ar putea implementa și alte sisteme de operare.

Să vedem dacă va prinde acest nou concept de smartphone.