Am testat Xiaomi 11T, un flagship de toamnă, disponibil la preț bun. Este bine dotat, stă bine la aproape toate capitolele, sunt foarte puține chestii care i se pot reproșa. Ca de obicei, am vorbit mult pe video, dar vă invit să îi dați un play dacă nu aveți răbdare să citiți tot textul.

Pro și contra Xiaomi 11T Pro

Avantaje:

  • design bun;
  • hardware bun și rapid;
  • preț decent;
  • protecție Gorilla Glass Victus;

Dezavantaje:

  • camera foto nu are OIS;
  • nu are card microSD sau mufă de căști;

Detalii tehnice Xiaomi 11T Pro

Ecran: 6.67 inch, AMOLED, 120Hz, HDR10+, 800 nits normal, 1000 nits max
Procesor: Qualcomm Snapdragon 888 5G (5 nm)
GPU: Adreno 660
Memorie: 8 GB RAM
Stocare: 128 / 256 GB UFS 3.1
Camera: 108 + 8 + 5 megapixeli
Selfie: 16 megapixeli
Dimensiuni: 164.1 x 76.9 x 8.8 mm
Greutate: 204 gr
Baterie: 5000 mAh + 120 W
OS: Android 11, MIUI 12.5
Tehnologii: NFC, Infraroșii, WiFi 6, Bluetooth 5.2, USB Type-C 2.0
Preț: 2.999 lei 128GB / 3.199 lei 256 GB

Dă nota ta înainte de a merge mai departe:

Acordă nota ta:
[Total: 7 Media: 5]

Impresii după testare

Experiența cu Xiaomi de anul ăsta a fost una caldă, alta rece. Sau invers. La început, am fost un pic dezamăbit de Xiaomi MI 11, ocazie cu care mi-am pus în cap o grămadă de fani ai brandului. Da, acum Xiaomi nu mai este începătorul care poate face greșeli, e timpul să își ia în serios rolul de lider, ca să ajungă numărul unu, cum și-ar dori. Asta înseamnă să ofere un pic mai mult decât competitorii.

Și părea că m-au auzit, am rămas plăcut surprins de Mi 11 Ultra. Un flagship foarte dotat tehnologic, cu toate noutățile necesare unui vârf de gamă. Dar, modelul s-a dovedit extrem de scump. Așa este: ne dorim cea mai nouă și puternică tehnologie, dar nu ne convine apoi prețul final adus de aceasta. Însă, Xiaomi nu a stat pe loc. Suntem deja obișnuiți cu modelele “T” din toamnă, iar anul acesta nu au dezamăgit. Am testat mai devreme și Xiaomi 11T. Mie tot îmi vine să le zic Mi 11T, dar acum nu mai avem Mi, au renunțat la acest brand.

Xiaomi 11T Pro este varianta mai dotată. Aduce un procesor de top, Snapdragon 888, dar și vedeta tehnologiilor Xiaomi: încărcarea rapidă cu 120W. Xiaomi 11T are același ecran, camere foto sau baterie, dar încărcarea sa este limitată la 67W, iar procesorul ales este ceva mai slab, Mediatel Dimensity 1200. Merge bine, dar nu se compară cu Snapdragon 888.

Ecranul este bun, mă bucură tare că au adoptat display-uri AMOLED de bună calitate chiar și la modele mai accesibile. Anul trecut, Xiaomi MI 10T Pro avea ecran LCD IPS. Nu am nimic cu ele, sunt bune și LCD-urile, însă calitatea este mai bună pe AMOLED. Luminozitatea la fel, iar asta chiar contează. Să poți vedea ecranul chiar dacă este soare.

Pe partea de hardware este bun, stocare rapidă, memorie destulă, camere foto bune, baterie suficientă. Încăcarea rapidă mie mi-ar fi foarte utilă. Cam 10 minute la priză încarcă peste 50%. Am făcut un singur test de încărcare de la 0% și a durat cam jumătate de oră să încarce full. Toată lumea citează alte teste de pe net unde ar fi mers mai rapid. Cine știe, vreun update lipsă sau alți factori au afectat viteza. Dar dacă nu începi de la 0% cu telefonul închis, nu e un test relevant. În testul meu, după 15 minute ajunsese la 85%, după care a încetinit. Cred că are sisteme de protecție, e posibil să fi fost prea cald după încărcarea rapidă și atunci a încetinit. Nu a ajuns la 100% în 17 minute cum au reușit alții.

E păcat că nu au carduri microSD sau mufa clasică de căști. Dar pe de altă parte te descurci și așa. Problema reală este că există competitori interesanți la acest nivel de preț. Odată OnePlus 9, un telefon foarte bun cu Snapdragon 888 și camere foto speciale. Nubia Redmagic 6 este foarte dotat și destul de ieftin. Depinde un pic și de preferințele fiecăruia.

Teste benchmark

Am rulat cam toate testele obișnuite, obținând scoruri bune. Peste 660.000 de puncte în Antutu, este cam peste flagship-urile Samsung care sunt mai scumpe. Scorul este confirmat de Geekbench cu 1096 single-core și 3.455 de puncte în multi-core. Contribuie aici nu doar procesorul puternic, ci și stocarea de mare viteză (UFS 3.1).

La acest nivel de putere, flagship-urile competiției scot 14-15 ore de autonomie, pentru că procesorul și ecranul de calitate consumă curent, nu glumă. Totuși, Xiaomi 11T Pro ajunge la 17 ore și 56 de minute, un scor excelent. Se și încarcă cel mai rapid dintre toate. Desigur, există dovezi că încărcarea rapidă va deteriora mai rapid bateria. Dar ce înseamnă mai rapid: după doi ani de încărcări va fi la circa 80%. Probabil fără încărcarea rapidă ar fi fost la 90%, însă viața bateriei tot se consumă, asta este tipic pentru bateriile litiu-ion.

Găsiți mai jos alte teste realizate, în general toate au ieșit peste așteptări.

Camere foto

Deși Xiaomi 11T are fix aceleași camere foto, se pare că imaginile realizate de 11T Pro sunt mai bune. Aici cred că intervine doar diferența de procesor / ISP (image signal processor). Cele făcute cu 11T au fost mai întunecate și mai lipsite de detalii. Pozele făcute cu 11T Pro sunt mai luminoase, au culori mai puternice, contrast mai bun, detalii mai bune. Softul nu diferă nici el, deci rămâne doar diferența de procesor.

S-a descurcat decent și pe lumină slabă, fără pixelare sau artefacte. Da, lipsa stabilizării este o problemă. În general, fotografiile făcute din mână sunt mișcate. Era utilă măcar stabilizarea electronică, dar astăzi este necesară și cea optică. La filmare probabil are nevoie de stabilizator de tip gimball.

Vedeți mai jos câteva imagini realizate, sunt micșorate și comprimate pentru a le urca pe blog.

Protecție pentru 11T Pro

Dacă ești o persoană practică, la fel ca mine, știi că prevenirea este cea mai ieftină variantă. Am folosit mult timp telefonul principal fără husă sau folie de protecție. Am avut multe telefoane zgâriate rău, telefoane cu ecranul spart, telefoane cu spatele spart. M-am săturat de această situație. Mai rău, am spart doar lentila de la camera foto. Apoi, desigur, am rupt mufele de încărcare sau pe cele de căști. Dar în ultimii ani am devenit mult mai atent la telefoane. Încep cu o protecție 360, huse de tip flip, astfel încât să cadă pe husă.

Ecranul Xiaomi 11T Pro are Corning Gorilla Glass Victus, care e foarte rezistentă. Dar tot se va zgâria fără o folie. Vă recomand să utilizați de fiecare dată huse și carcase de protecție pentru terminalele flagship. Dacă se poate, utilizați cele care asigură și rezistență suplimentară.

Concluzii

Xiaomi 11T Pro 5G este un flagship convingător. Este aproape perfect, stă bine la toate capitolele. I se pot reproșa doar lipsa OIS pentru cameră, nu are card microSD sau mufă de căști 3.5 mm jack. Dar are și un atuu formidabil: prețul foarte bun. La ora actuală sunt foarte puține modele cu care ar putea fi comparat. Unul ar fi OnePlus 9 simplu, care are atuurile lui. Dar are o baterie mai mică și s-ar putea să conteze asta.

Galerie foto